Att lämna ett objekt

I lördags var jag på restaurang med ett gäng andra språkfanatiker. Då pratade några av dem om att de upplever att verbet lämna alltmer används intransitivt, trots att det är transitivt. Så när frågan ”Är lämna ett transitivt eller intransitivt verb?” dök upp på tentan kände jag att jag här fanns det någonting att börja nysta i.

Först och främst: trans-vaddå?
1) Jag ser.
2) Jag ser dig.
3) Jag lägger.
4) Jag lägger boken på bordet.

Verb har inneboende egenskaper, sådana som inte listas i ordlistor. Transitivitet är en sån egenskap och går ut på huruvida verbet kräver ett objekt. Som vi ser i exempel 1 och 2 fungerar verbet se utmärkt både med och utan objekt. Hur är det med 3 då? Kan vi säga ”Jag lägger.” utan att vår inre grammatik hoppar till? Njea. I 4 har verbet lägger både ett objekt, boken, och ett adverbial, på bordet och den meningen känns helt klart grammatiskt riktig. Sen är det klart att dessa inneboende egenskaper kan brytas för att uppnå vissa stilistiska effekter.

Ett verb är intransitivt när det fungerar utan objekt, och transitivt när det kräver ett objekt.

Tillbaka till lämna
Så här ser de första googleträffarna för ”lämnade” ut, notera att där alltid finns ett – här fetmarkerat – objekt:

  • Falsk polis lämnade dödsbud i telefon
  • Bin Ladin lämnade aldrig Pakistan
  • Ilsken general lämnade rättegång
  • Om Du Lämnade Mig Nu

Frågan är alltså huruvida lämna är intransitivt eller transitivt, om det kan stå utan ett objekt eller om det kräver ett objekt. Frågetecknet får här markera en osäkerhet:

5) ?Jag lämnar.

Många skulle säga att 5 är ogrammatisk och svara: lämnar vaddå? Rummet, äktenskapet, jordelivet? Då säger de att lämna kräver objekt, och alltså är transitivt. Det var också så jag svarade på tentan.

Tillbaka på restaurangen säger mina vänner saker som att de på nyheterna säger ”Polisen lämnade.” Där används lämna utan objekt, alltså intransitivt. Hm.

Typologiskt
Ibland kallas engelska och svenska för dialekter av varandra, eftersom de i ett globalt perspektiv är väldigt närbesläktade. Engelskan har precis samma ord som vi: leave. Men till skillnad från oss svenskar kan de utropa ”I’m leaving!” utan objekt och utan ett inledande frågetecken: det är helt grammatiskt på engelska. Där är objekten frivilliga.

Jag frågade min kompis om hur det är på tyska, som ju är ett annat väldigt närbesläktad språk. Där används tydligen inte verbet.

Vad är det vi ser?
Kan det vara så att verbet just nu genomgår en liten språkutveckling och går från ett obligatoriskt objekt till ett frivilligt? Konstigare saker lär ju ha skett genom historien.

Känner ni igen det här, eller är ni mer på min förbryllade sida? Jag avslutar med att citera ur bruket:

 

Annonser

2 kommentarer

Under Grammatik, Ordkunskap

2 svar till “Att lämna ett objekt

  1. Ping: De hemlösa katterna i Homs | JAHAJA — min syster sa det

  2. Ola Thomasson

    Min inre rigida språkpolis reagerar starkt på ”lämna” utan objekt. Trots att jag inser att språket måste få förändras. Om de kan säga ”leave” utan objekt på engelska, så kan väl vi svenskar göra likadant, är den förhärskande, om än ofta omedvetna, inställningen. Och jag är ganska säker på att vi började ”…lämna.”, dvs utan objekt, när vi började översköljas av ”leave” och ”remain” i samband med Brexit. Trots at jag försöker tysta min språkpolis, irriteras jag instinktivt av att alla dras till detta nya sätt att använda ”lämna”. Det ska bara med, det kittlar så skönt, liksom.

    Katrine Marçal i dagens DN (25/5 2019) om David Cameron (den Brexit-idioten!): ”Hur kunde han och hans gäng bara borsta av sig dammet? Lämna till synes oberörda och låta någon annan(läsa Theresa May) städa upp efter dem?” Hon menar inte att Cameron och hans vänner lämnar några som är till synes oberörda, vilket är den tolkning som måste göras om man håller sig till gamla svenska språkregler för verbet ”lämna”. Hon menar att han bröt upp, gav sig av. Den här nya användningen av ”lämna” måste vi acceptera. Men den visar hur vi alla vill springa åt samma håll och njuter av nymodigheter. Av någon anledning upplever jag det som negativt. Förmodligen är det mig det är fel på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s