Fem själar, en tanke

Skrivkursen är upplagd som så att vi får en uppgift av lärarna: skriv en sån här text. Vi går hem och skriver en sån text, skickar till lärare och de som är i ens responsgrupp. En responsgrupp består av fyra eller fem personer. Man läser de andra i gruppens texter, skriver lite kommentarer av typen ”Bra genreträff, men otydliga rubriker”. Sen träffas gruppen och diskuteras texterna. Man går hem, skriver om sin text utifrån det man talade om på träffen, och lämnar in.

Eftersom första versionen arbetas fram enskilt blir det ofta fem väldigt olika texter, trots att alla fått samma uppgift. Men den här gången var de slående lika.

Uppgiften gick ut på att du är verksam språkkonsult och får ett mejl från Mattias som sitter på ett mindre kommunkontor. De ska börja arbeta med klarspråk och vill ha en skrivguide utformad efter deras behov. Du ska svara för att sälja in dig själv och dina tjänster, och skriva om hur du skulle vilja lägga upp kommunens klarspråksarbete.

Så här inledde vi i min grupp våra texter:

 • Hej Mattias!
  Så roligt att ni vill börja arbeta med klarspråk.
 • Hej!
  Vad roligt att ni ska satsa på klarspråk.
 • Hej!
  Vad roligt att ni ska börja med klarspråksarbete.
 • Hej Mattias!
  Vad roligt att ni på Xs kommun har bestämt er för att börja arbeta med klarspråk!
 • Hej Mattias!
  Vad roligt att ni vill arbeta mer med klarspråk.
Annonser

3 kommentarer

Under Vad gör vi i skolan?

3 svar till “Fem själar, en tanke

 1. Vad roligt att ni skrev så lika! 😀
  Vi hade också flera sådana inledningar, och vi pratade mycket om det. Jag är väldigt öppen för att det förmodligen är ett bra och trevligt sätt att inleda mejlet, men jag är samtidigt rädd för att det ”förminskar” ämnet… ”vad roligt att du ska börja plugga spanska”, hobbyartat liksom. Skulle mekanikern skriva ”vad roligt att du vill fixa din bil som låter konstigt”?

  • Haha bra tanke! Och det är klart att mekanikern inte skulle säga så. ”Vad roligt att ni vill installera brandskydd i er fastighet!”. Hhmmm. Vi ska ha vårt möte imorgon, så vi har inte pratat om det alls än. Det lär vi nog göra.

 2. ”Vad roligt att du vill inkomstdeklarera hos oss” 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s