Nya ord, gamla värderingar

Språkrådet har tagit fram sin årliga nyordslista i och med årsskiftet som just varit. Med stor glädje läste jag den och drog på smilbanden åt ord som ”Juholtare”, ”kapselbryggare” och ”padda”. Dessvärre stötte jag snabbt på ett ord som kändes mindre kul, nämligen ordet ”tjejsamla”.

Tjejsamla – Ägna sig åt samlande, men inte så intensivt utan bara så att man nöjer sig med några stycken av det man samlar på.

Jag har tidigare skrivit ett inlägg som presuppositioner som ni kan hitta här, och plötsligt känns begreppet aktuellt igen. Vad menar egentligen Språkrådet med att kalla halvdant samlande för ”tjejsamlande”? Menar de att tjejer inte gör saker ordentligt utan nöjer sig med halvdana prestationer, till skillnad från riktiga män? Borde inte ett hängivet och seriöst samlade då kallas ”manssamlande”? Eller är det som med fotboll och damfotboll, att endast det som anses bryta från normen behöver specificeras? ”Vanligt” samlande antas vara ett ordentligt ”manssamlande”, medan det halvdana samlandet måste specificeras som tjejigt. Eller?

Det enda positiva med att en framstående myndighet släpper igenom ett så unket ord som ”tjejsamla” är att det blir väldigt uppenbart att könshierarkier fortfarande cementeras aktivt från statligt håll. En påminnelse till alla de som hävdar hur jämställt Sverige är.

Sugen på att läsa mer? Kolla in denna intervju med nyordsansvariga Birgitta Lindgren!

Annonser

2 kommentarer

Filed under Språkgranskning

2 responses to “Nya ord, gamla värderingar

 1. Fast Språkrådet menar inget. De sammanställer. De hittar inte på orden själva!

  • Sofia Göker

   Sant! Vi hade en diskussion om detta på Facebook som bland annat lät såhär:

   ”Men varför arg på språkrådet? De rapporterar ju bara nya ord som används? Det vore ju censur om de utlämnade ord de inte gillar? Var arg på samhället och stereotyper istället. Jag föreslår för övrigt ”fulsamla” för begreppet.”

   ”Bra poäng, men jag är inte övertygad. Jag betvivlar starkt att Språkrådet godkänner rasistiska ord’ … ‘och efterlyser då samma förhållningssätt här. För övrigt är självklart samhället och stereotyper det jag primärt är irriterad på, men som statlig organisation tycker jag att Språkrådet har ett moraliskt ansvar. Ge legitimerar ju användandet av ”tjej” som prefix för sämre grejer genom att säga att det är okej.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s