Testatus

Jag var på matmässan Mitt kök på Älvsjömässan i helgen. Mycket vin, lite mat. Och en del te. Jag köpte, bland annat, hem ett paket chaite, alltså svart te kryddat med ”traditionella indiska kryddor”. Det smakar te och pepparkakskryddor.

I skolan har vi pratat mycket om hur engelskan är cool, häftig, ett statusspråk. Nu kan det mycket väl vara så att vi har fått termen chai från engelskan, via hippa svenskar som dricker chailatte på Starbucks i New York, inbillar jag mig. Men ett engelskt ord är det inte. Chai, i olika stavningar, betyder på många platser, däribland Indien, bara te.

Te odlas och importeras ju traditionellt från just Indien, Kina och övriga Sydostasien. Det är helt enkelt där de kan te. Därför blir det inte ett engelskt ord som vi tar in, utan ett indiskt, för när det gäller området te så är indiska ett statusspråk.

Snarlikt är det klassiska exemplet på senapskål som vuxit som ogräs här uppe i nordanländerna i alla tider, jämfört med den exotiska ruc(c)olan från matidolen Italien. Och så slår försäljningen efter namnbytet i taket. Det är på sin plats med en liten gardering här, många hävdar att det inte är samma växt utan två olika underarter. Det finns, så klart, en facebookgrupp för alla de som föredrar senapskålen framför ruccolan.

Så min fråga är helt enkelt, skulle vi dricka chaite/latte om det hette pepparkakste/latte?

Annonser

8 kommentarer

Filed under Språkvård

8 responses to “Testatus

  1. Sofia Göker

    Åh vad roligt att du skriver det här! Det är verkligen något jag tänkt på länge. En ytterligare sak som kan adderas i debatten är ”gyllenbär”. Hur länge kämpade jag inte emot och sa ”gyllenbär”? Riktigt länge! Sedan kapitulerade jag eftersom ingen förstod – och nu säger jag ”physalis”.

  2. Hualigen! Senapskålen skulle jag inte tagit i med tång ens; senap är bland det värsta jag vet.

  3. Åh! Chai! Detta fantastiska ord som funkar både när ryssar och irakier vill bjuda en på te! Chaite är dock ett enerverande ord om man vänder sin språkfascistiska sida till. Då låter pepparkakste bättre.

    • Och turkar och perser och nästan alla! Man skulle göra en karta… Varför skulle chaite vara enerverande? Mer än för att det är tautologi? Te-te, ju. Pepparkakste tycker jag låter jättemysigt.

  4. Pingback: Mattautologier « Språkkonsultstudenter på SU, kull 17

  5. Pingback: Mattautologier | Malin Bornhöft

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s